You are here: Home / Lastsäkring / Lastsäkring vid biltransport med spännband

Lastsäkring vid biltransport med spännband

Att uppfylla säkerhetskraven vid biltransport av gods är något som endast går att göra om det är säkrat med spännband, kätting eller starka rep tillsammans med kunskap.

Vid sökningar efter spännband stöter man ofta på terminologi som kan vara obekant vid en första anblick, och därför tänker vi reda ut vad begreppen betyder. Ändlös innebär att bandet är tillverkat i ett enda stycke med stålspänne att trä igenom änden med. Tvådelade spännband kommer vanligtvis med J-krokar att haka fast med till något högre kostnad på grund av krokarna.spännband-2000kg

Brottstyrkan är gränsen för vad spännbandet ska tåla när det utsättas för krafter i en enda punkt – alltså om något skulle hängas fritt i bandet. Detta är dock inte relevant då spännband fästs i två punkter vid överfallssurrning vilket betyder att surrningsstyrkan dubblas. Rent teoretiskt skulle surrningsstyrkan ökas ytterligare om kraften fördelas över fler punkter. Märkningen sitter även på banden i form av löpande streck där varje indikerar 1 ton vilket betyder att ett spännband med en brottstyrka på 4000 kg också har 4 streck. Detta system används dock inte av alla spännbandstillverkare.

Kvalitén på själva spännet skiljer sig självklart åt och man hamnar på en annan prisbild om man köper billigare spännband på Biltema, Jula eller Clas Ohlsson. Dessa är vanligtvis tillverkade av zink som inte är lika tåligt som stål. För att kunna surra säkert behövs ett spänne av stål. Mest lämpligt är att välja Fasty spännband som är tillverkade för att klara av professionella krav.

Längden på spännbandet beror helt på vad som ska surras och tjockleken är kopplad till kapaciteten. Bredder på 20-25mm är vanligast för vanliga spännband för bildtransporter. Om tyngre gods ska fraktas på släpkärra kan man behöva gå upp till 35mm eller 50mm för exempelvis fritidsbåtar – detta är dock vanligare för lastbilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *